Translate

9 листопада 2015 р.

Данська археолог-аматор знайшов скарб епохи вікінгів

На те, щоб добути скарб із землі у фахівців пішло більше місяця 
Фото: flikr / Liga Eglite / Latgalian_treasures
Розкопки на місці, вказаному фахівцям археологом-аматором Робертом Хеммінг Пульсеном тільки що завершилися. Скарб складався з безлічі срібних монет часів Харальда I Синезубого, повідомляє Інтернет-версія видання Copenhagen Post.
У вересні датчанина Роберта Хемминга Пульсена відрядили прокладати оптоволоконний кабель на острів Омьо, розташований недалеко від західного узбережжя Зеландії. З собою археолог-любитель захопив металошукач. Після роботи чоловік відправився на пошук скарбів. Місцевий фермер показав йому місце, де колись у дитинстві знайшов срібне кільце. Роберт Хеммінг Пульсен, дійсно, знайшов там скарб. Далі до роботи підключилися фахівці. Влада доручила вести розкопки Вестшелланскому музею – під цією назвою об'єднані одинадцять провінційних музеїв, розташованих у західній частині Зеландії – найбільшого данського острова в Балтійському морі.
«Подібні скарби знаходять раз на 10-15 років, – розповів Хуго Хвід Сьоренсен, співробітник музею, який курирує роботи, пов'язані зі скарбом, – цей містить багато предметів, оскільки вони лежали у піщаному ґрунті, вони виключно добре збереглися». Спеціаліст особливо відзначає заслугу археолога-аматора: «У цьому відкритті велика заслуга Роберта Хемминга Пульсена, завдяки його зусиллям ми зможемо дізнатися більше». Серед знайдених предметів багато рідкісних срібних датських монет часів Харальда Синезубого. Цей правитель був сином Грома Старого – засновника нинішнього датського Королівського дому, найстарішого на Європейському континенті.
Харальд займав датський трон в X столітті протягом приблизно 25 років. При ньому Королівство Данія стало християнським, за що Харальд Синезубий був зарахований Католицькою церквою до лику святих. Інше людство користується прізвиськом данського державного діяча для позначення вельми популярного способу з'єднання різних комп'ютерних пристроїв один з одним. «Блютус» придумали в шведської компанії Ерікссон.
Проект назвали на честь Харальда Синезубого, який зумів об'єднати Данію і Норвегію в єдину державу, які не мали сухопутних кордонів. Спочатку назва використовувалася в якості робочого, але з часом вона стала офіційною. На відміну від з'єднання, що носить ім'я Харальда Синьозубого, монети його часів зустрічаються досить рідко. За словами Хуго Хвід Сьоренсена, знайти так багато данських монети часів заснування королівства, та ще в хорошому стані – велика удача.
«Велика рідкість знайти так багато монет Харальда Синезубого – одних з найбільш ранніх монет тієї епохи,» – говорить учений. Хоча зараз скарб знаходиться в Вестшелланском музеї, проте, подорож монет ще не закінчена. Коли знахідка має велику історичну цінність, як у цьому випадку, її обов'язково відправляють на експертизу до Національного музею у Копенгаген.
«Спочатку ми складаємо опис усіх знайдених предметів і фотографуємо їх, потім відправимо скарб в Національний музей. Далі, звичайно, будемо сподіватися отримати все назад, щоб виставляти для показу у нас» – говорить Хуго Хвід Сьоренсен.
Столичним фахівцям належить оцінити систему безпеки Вестшелланского музею. Якщо вона буде визнана достатньо надійною для зберігання цінної знахідки, «скарби острова Омьо», поповнять експозицію мережі музеїв західної Зеландії.

Фото  з сайту cphpost.dk

За матеріалами: scandinews.fi

Немає коментарів:

Дописати коментар