Translate

18 листопада 2015 р.

Нові монети Казахстану з серії "Видатні події та люди"

Казахстан 13 листопада 2015 випустив пам'ятні монети «100 років М. Габдуллін» із серії монет «Видатні події та люди», присвячені Герою Радянського Союзу, академіку, громадському діячеві, письменнику.
Монета номіналом 500 тенге, срібло 925 проби, маса 31,1 г, розмір 37 мм, якість карбування «Proof», тираж 1000 шт.
 
Монета номіналом 50 тенге, нейзильбер, маса 11,17 г, розмір 31 мм, якість карбування «Proof», тираж 100000 шт.
 
На аверсі монет знаходиться герб Республіки Казахстан, назва країни-емітента, номінал і рік випуску.
На реверсі монет розміщені портрет письменника, написи «100 жил» та «МӘЛІК ҒАБДУЛЛІН»
Монети поміщені в капсулу і подарунковий футляр. Додатком до них йде сертифікат справжності.



100 років тому (1915-1973) народився вчений-педагог, письменник, заслужений діяч науки Казахської РСР, доктор філологічних наук, професор, академік Академії педагогічних наук СРСР, лауреат Державної премії імені Ш.Уаліханова і академії наук Казахської РСР, Герой Радянського Союзу Малік Габдуллін.
Уродженець Акмолинської області. З 14 років хлопчик отримував виховання в сім'ї відомого казахського письменника Сабіта Муканова. Закінчив Казахський педагогічний інститут ім. Абая. У 1935-1937 роки перебував на військовій службі.
У 1937-1938 роки – літературний працівник у газеті «Соціалістік Қазақстан», заступник редактора газети «Қазақстан піонері», науковий співробітник Інституту мови та літератури Казахського філії академії наук СРСР.
У 1938-1946 роки – аспірант Казахського педагогічного інституту імені Абая. У 1941-1945 роках брав участь у Великій Вітчизняній війні у складі 8-ї гвардійської дивізії імені І.Панфілова, 3-ї ударної армії, Калінінського фронту. У січні-березні 1942 року в боях під містом Холм Новгородської області Малік Габдуллін керував групою солдатів, які в битві з переважаючими силами фашистів гранатами підбили 2 танка, знищили велике число фашистів і 12 взяли в полон. Габдуллін був поранений в бою, але не залишив поле бою. За цей подвиг старшому політрукові Маліку Габдуллін Указом Президії Верховної Ради СРСР від 30 січня 1943 було присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка». Після війни займався науково-педагогічною діяльністю. У 1946-1951 роки – директор, заступник директора Інституту літератури та мовознавства академії наук Казахської РСР. У 1951-1963 роки – ректор Казахського педагогічного інституту імені Абая. У 1963-1973 роки – завідувач відділу фольклору Інституту літератури і мистецтва ім. Мухтара Ауезова АН Казахської РСР.
Основна тема досліджень – героїчний епос, народні пісні, айтиси, казки, прислів'я та приказки казахського народу. Брав участь у підготовці та виданні багатотомної історії казахської літератури. Його наукова праця «Казахський героїчний епос» був удостоєний премії імені Шокало Уаліханова.
Бюст героя встановлений на його батьківщині, а на будинку, де він жив, і на будівлі інституту, в якому навчався і працював, - меморіальні дошки. Іменем Маліка Габдуллина названі вулиці в казахстанських містах Алмати і Кокшетау, радгосп в Зерендінском районі Акмолинської області. У місті Кокшетау створено музей Маліка Габдуллина.
Нагороджений орденом Леніна, орденами Червоного Прапора, Вітчизняної війни 1-го ступеня, двома орденами Червоної Зірки та багатьма медалями.
На згадку про земляка, Героя Великої Вітчизняної війни Маліка Габдуллін в Акмолинської області проведено ряд заходів.

За матеріалами: odnamoneta.ru  та  news.caravan.kz

Немає коментарів:

Дописати коментар