Translate

3 листопада 2015 р.

На монеті Ніуе зображений Васко да Гама

Третя монета серії «Відкриваючи, подорожуючи» виготовлена ​​на Монетному дворі Нової Зеландії.
На пам'ятній монеті зображено Васко да Гама (порт. – Vasco da Gama; 1460-1524) – португальський мореплавець епохи Великих географічних відкриттів, який командував морською експедицією, яка вперше в історії пропливла з Європи до Індії.
Номінал монети – 5 новозеландських доларів, дорогоцінний метал – срібло 999-ї проби, якість карбування – «Antique», маса – 2 унції, діаметр – 40 мм, тираж – 2000 штук.
На аверсі монети «Васко да Гама» викарбовано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II роботи Ієна Ренк-Бродлі (Ian Rank-Broadley FRBS). Уздовж краю монети розташовані написи – «ELIZABETH II», «NIUE», «FIVE DOLLARS», «2015».
На реверсі срібної монети зображена сцена висадки португальського мореплавця в Каликуте (Індія) 20 травня 1498. У верхній частині монети півколом на стрічці викарбовано напис – «VASCO DA GAMA». У нижній частині зазначені технічні характеристики – «2oz 999 FINE SILVER».
Монету «Васко да Гама» можна купити на Монетному дворі Новій Зеландії за 145 доларів.


ВАСКО ДА ГАМА І ВІДКРИТТЯ МОРСЬКОГО ШЛЯХУ ДО ІНДІЇ
Васко да Гама (1460-1524) португальський мореплавець, який відкрив морський шлях із Західної Європи до Індії.
Народився він у Синіші, отримав освіту в Еворі, вивчав мистецтво навігації. Після відкриття Б. Діашом в 1488 р. мису Доброї Надії король Жуан II наказав побудувати судна і направити їх на пошуки морського шляху до Індії, однак через смерть короля (1495 р.) проект експедиції довелося відкласти. Новий король Мануел І в перші роки правління прагнув зміцнити свої позиції, щоб здійснити плани Жуана. У 1497 р. він наказав відправити експедицію під керівництвом Васко да Гами. Флотилія складалася з флагмана «Сан Габріел», корабля «Сан Рафаел» і двох суден менших розмірів.
8 липня 1497 р. Васко да Гама вийшов з Лісабона, від островів Зеленого Мису взяв курс на захід, потім повернув на схід і дійшов до африканського узбережжя поблизу мису Доброї Надії. На східному узбережжі Африки португальці вступили в конфлікт з місцевими арабськими правителями, але в порту Малінді їх зустріли доброзичливо. Васко да Гама найняв досвідченого лоцмана, під керівництвом якого флотилія перетнула Індійський океан і 20 травня 1498 р. досягла Калікута (Кожікоде) на Малабарському березі Індії. У Лісабон експедиція повернулася в серпні 1499 р. Зі 170 учасників плавання живими залишилося 55. На батьківщину був доставлений цінний вантаж перець та інші східні прянощі.
Так закінчилася найтриваліша подорож того часу, що увінчалася відкриттям морського шляху з Європи до Азії навколо Африки. Якщо завдяки плаванню Колумба були знайдені великі землі Нового Світу, то Васко да Гама відкрив для Європи зручний шлях до багатств і ресурсів Азії. Король Мануел подарував йому дворянський титул, а згодом звання адмірала Індії. У лютому 1502 р. Васко да Гама був направлений до Індії з каральною експедицією. Дорогою він відкрив Амірантські о-ви в Індійському океані і заснував колонії в Мозамбіку й Софалі на східному узбережжі Африки. Поблизу берегів Індії португальці займалися морським розбоєм, грабуючи і знищуючи індійські й арабські торгові судна. Крім того, Гама обстріляв з гармат місто Калікут. Після цих піратських «подвигів» він у лютому 1503 р. повів флотилію в Португалію. За свою другу подорож Васко да Гама отримав від короля багато нагород і привілеїв. У 1519 р. йому були подаровані португальські міста Відігейра й Вілла-да-Фраде разом з титулом графа Відігейри. У квітні 1524р. новий король Жуан III відправив Васко да Гаму до Індії віце-королем, доручивши йому керівництво першою європейською колонією в Азії. Васко да Гама прибув в індійське місто Гоа, звідти перебрався в Кочін і там 24 грудня 1524 р. помер.
Статуя Васко да Гами 
перед церквою в місті Сініш, Португалія, у якій його хрестили


Кораблі Васко да Гами біля берегів Індії


За матеріалами: gold10.ru  та  subject.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар