Translate

2 листопада 2015 р.

Нові монети Росії з серії «Міста військової слави»

2 Листопада 2015 Банк Росії ввів в обіг відразу три монети із серії «Міста військової слави», які будуть присвячені містам Калач-на-Дону, Ломоносов і Ковров. Всі монети мають ідентичні характеристики: виготовлені зі сталі плакованої латунню якості UNC і кількості 10 млн. шт. кожна. Вага монети – 5,65г., діаметр – 22 мм.

На лицьовій стороні монет зображено номінал монет, який огинають гілки лавра (ліворуч) і дуба (праворуч). Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа "10" і написи «РУБ», які спостерігаються під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору. Судячи із зображень монети, вони виготовлені на Санкт-Петербурзькому монетному дворі Гознака.

На зворотному боці монети на честь Калача-на-Дону викарбуваний герб міста: вигин річки Дон і калач. Під час Великої Вітчизняної війни місто було важливим укріпленим пунктом на підступах до Сталінграда і як переправа через Дон. Майже весь серпень 1942 року за місто йшли запеклі бої, тому символічно, що саме 23 листопада того ж року в 6 км від міста було замкнуто кільце оточення армії Паулюса в Сталінграді.

На зворотному боці монети на честь Коврова викарбуваний герб міста: два зайці на зеленому фоні, «яких, звірів в околиці цього міста рясно», писав про герб його укладач – геральдмейстер О.Волков в кінці XVIII століття. Ковров – був вогнепальною кузнею в роки Великої Вітчизняної війни: кожен третій кулемет і кожен другий автомат війни вийшли з заводів Коврова.

На зворотному боці монети на честь Ломоносова викарбуваний герб міста: апельсинове дерево з плодами, відсилає до першої назви міста – Оранієнбаум. У роки Великої Вітчизняної війни це п’ятачок землі 29 місяців перебував у блокаді німецький військ, відрізаний ними від зв'язки з країною, але завдяки стійкості захисників, так і залишився нескореним.

За матеріалами: coins-hunter.com

Немає коментарів:

Дописати коментар