Translate

9 листопада 2015 р.

Пташиний архів: банкноти, векселі та хлібні картки

Старовинні рукописи, банкноти, боргові розписки та інші цінні документи випадково знайшли в пташиних гніздах в підмосковному Звенигороді
         Незвичайна знахідка була виявлена, коли древній Успенський собор готували до реставрації. Робітники побачили під склепіннями собору гнізда, які птиці звили більше трьохсот років тому. Споруди з гілок були утеплені старовинними документами.
         «Найстаріші знайдені папери датовані тридцятими роками XIX століття, коли тут міняли дах і зрубали закомари. Гнізда були всюди, по всьому даху», - розповів співробітник звенигородського історико-архітектурного та художнього музею Дмитро Сєдов.
         Також в гніздах були знайдені фантики від цукерок столітньої давності, обгортка від кави фабрики Ейнема (пізніше стала фабрикою «Червоний жовтень»), талон на отримання чайної бандеролі.
         Серед знахідок також 1 000 рублева банкнота 1918 (Пятаковка), заставна на 1000 рублів кінця XIX століття, ассигновки 1898, хлібні картки 1933 та інші документи.
       


  «Пташиний архів» неабияк пошкоджений кігтями, але все ж непогано зберігся. Всі знайдені папери відправили в лабораторію для вивчення.
За матеріалами: bonistika.net


Немає коментарів:

Дописати коментар