Translate

6 листопада 2015 р.

Болотна черепаха на монеті Молдови

Національний банк Молдови 2 листопада 2015 випустив в обіг пам'ятну монету в серії «Червона книга Молдови», присвячену європейської болотної черепасі.
 
На лицьовій стороні монети викарбовано державний герб Молдови. На зворотному – черепаха в ставку на тлі рослинності. Монета номіналом 50 леїв виготовлена ​​з срібла 999 проби в якості «Рroof» і кількості 500 екземплярів. Її вага – 16,5г., діаметр – 30 мм.
Європейська болотяна черепаха – один з найпоширеніших видів черепах. Ареал проживання: від Західного Казахстану до узбережжя Атлантики. На волі живе до 120 років, у неволі – 25-30 років.

Є європейська болотяна черепаха і в Україні. Цей вид черепах поширений повсюдно, навіть у степовій зоні завдяки наявності великих річок та їх приток: Дунаю, Дніпра, Дністра, Бугу та інших. Оселяється болотяна черепаха у водоймах відкритих рівнин та в передгір'ях Карпат і Кримських гір. Населяє водойми з стоячою або слабо проточною водою: заплави річок, озера, ставки, болота, меліоративні канали тощо. 
Довжина панцира болотяної черепахи досягає інколи 30 см. Щойно вилуплені черепашенята мають довжину панцира 2,3-3,3 см. У віці від 6 до 15 років болотяна черепаха стає статевозрілою.
Паруються болотяні черепахи у травні. Після спарювання самки виходять на берег, де шукають місце для кладки яєць. Відкладають яйця у ямки, викопані у ґрунті неподалік водойм. 
Харчуються болотяні черепахи дощовими черв’яками, молюсками, комахами та їх личинками, рачками, рибою, земноводними, іноді падаллю. Болотяна черепаха відноситься до всеїдних тварин. Вона також поїдає водорості та м'які частини інших рослин.
Останніми роками значно зменшилася популяція європейської болотяної черепахи, що пов’язано з масовим відловом з метою утримання її в неволі. Найбільше відловлюють у період яйцекладки самок, чим завдають подвійну шкоду: майбутньому потомству і самці, яка часто в неволі від поганого утримання гине. Єдиний вид черепах в Україні – європейська болотяна черепаха – занесений у Міжнародну червону книгу Всесвітньої спілки охорони природи (IUCN) як вид, що знаходиться під загрозою зникнення. Цей вид черепах також внесений до списку рідкісних видів тварин Європи.
Захисники природи і братів наших менших, міські зоопарки щорічно проводять у містах України різноманітні акції, спрямовані на підтримку й захист єдиного виду в Україні болотяної черепахи – День Черепахи.
За матеріалами: coins-hunter.com та  neptikshustrik.blogspot.com


Немає коментарів:

Дописати коментар