Translate

27 вересня 2015 р.

150-річчя Ленінградського зоопарку увічнено на срібній монеті.

У 1865 році подружжя Гебгардтов на території Олександрівського парку відкрила Санкт-Петербурзький зоосад. Перша колекція складалася з декількох хижаків (в т.ч. левиці, тигрів), водоплавних птахів і папуг. До кінця сторіччя вона налічувала вже 1161 екземпляр тварин. Переживши на початку XX століття занепад, відновлення, блокаду, націоналізацію, зоосад продовжив розвиватися. 
Монета номіналом 3 рубля в якості «Proof»  виготовлена ​​зі срібла 925 проби. Її вага – 31,1 г., діаметр – 39 мм. Обсяг карбування – 5000 шт. Монета викарбувана на Московському монетному дворі.

 
Аверс: рік випуску («2015 г.»), вага («31,1»), знак МД, номінал («ТРИ РУБЛЯ»), метал/проба («Ag 925»), 4 точки – легенда, простягнута між виступаючим бортиком і колом з наместин. У центр вміщено емблему Банку Росії.
 Реверс: композиція, складена із символів зоопарку (білі ведмеді є частиною емблеми звіринця; самка бегемота Красуня – улюблена всіма тварина, яка пережила війну 1941-1945 років; слониха Бетті, що загинула під час бомбардування...). У нижній частині моети написано: «Ленинградский Зоопарк», в центрі – «150 ЛЕТ».






Ленінградський зоопарк – унікальний музей живої природи в самому серці Санкт-Петербурга. На сьогоднішній день він є домом для більш ніж 600 видів тварин, птахів, риб і безхребетних з різних куточків Землі. Це просвітня, природоохоронна установа, що дає можливість будь-якому охочому познайомитися з біологічною різноманітністю всієї планети, не покидаючи меж міста, розширити свій кругозір в області біології, зоології, екології і, звичайно, цікаво і з користю провести час!
Ленінградський зоопарк відкритий для відвідувачів цілий рік. У літній період більшість експозицій розташовується у вуличних вольєрах, а на зимовий період всі теплолюбні тварини переводяться в криті, опалювальні приміщення, куди також є відвідувацький доступ.
Зображення на листівці 1920 року
На території зоопарку розташовано багато цікавих та пізнавальних інтерактивних експозицій, таких як «Стежка слідопита», яка познайомить Вас з живою природою Ленінградської області, і виставка «Сільський побут», відтворює елементи сільського побуту кінця XIX – початку XX століття. Крім цього на території зоопарку працює «Коло катання», де всі бажаючі можуть покататися верхи на конях, поні або ослику, а також у візку. А маленьких відвідувачів зоопарк запрошує на контактну площадку «Дитячого зоопарку», де можна не тільки познайомитися з гусьми, коровою, курками різних порід та іншими сільськогосподарськими тваринами, але і ближче поспілкуватися з камерунськими карликовими кізочками, яких можна годувати спеціально-приготованими кормами, гладити і фотографуватися з ними на пам'ять.
         Також Ленінградський зоопарк є культурно-історичним центром. Заснований в 1865 році, що зберіг своє історичне планування, зоопарк є важливою частиною архітектурного ансамблю міста. Вперше відкрившись для відвідувачів в позаминулому столітті, Ленінградський зоопарк закривався для відвідувачів лише одного разу – тільки в найстрашнішу осінь і зиму 1941-42 рр.. На території зоопарку працює музей «Зоопарк в роки Блокади», де відтворені умови проживання співробітників в зоопарку в цей важкий для країни і міста період. У ньому представлені експонати, що наочно показують, як нелегко доводилося і тваринам, і співробітникам: осколки снарядів, виявлені при ремонті та реконструкції зоопарку, фотографії військових років, предмети побуту співробітників зоопарку, «ситні» добавки в корми для тварин, і т.д.




Крім самостійного огляду експозиції, відвідувачам зоопарку пропонуються різноманітні тематичні заходи, екскурсійне обслуговування, безкоштовні показові годування тварин з коментарями фахівців, абонементні просвітні заняття для дітей, виїзні освітні заходи з ручними тваринами і багато іншого.

За матеріалами: coinsplanet.ru  та  museum.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар