Translate

15 вересня 2015 р.

У Хотинській фортеці розкопали турецькі люльки і монети Речі Посполитої

Студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького Національного Університету імені Юрія Федьковича під час археологічних розкопок на території Привратного двору Хотинської фортеці, розкопали старовинні речі і турецькі люльки.
«Під час дослідженні Привратного двору було розчищено залишки мурувань оборонної стіни ХV ст. Найбільш численні знахідки – фрагменти керамічного посуду та кахель. До посуду відносяться також знахідки фрагментів напівфаянсових і порцелянових піал і блюдечек західноєвропейського і турецького походження, переважно з міста Кютахье. Особливу увагу привертають свинцеві російські пломби XIX ст., а також понад півсотні монет різних номіналів Речі Посполитої, Угорщини, Туреччини та Росії», – говорить аспірант університету Віталій Калініченко.
        


Також виявлено чимало цілих і фрагментованих трубок: червоноглиняних, білоглиняних з жовтою і зеленою глазур'ю. Потрапились трубки з турецькими клеймами. Вироби з металу представлені чавунними ядрами і їхніми осколками, свинцевими кулями різних калібрів, деталями холодної та вогнепальної зброї, обмундирування та інше.
До організації розкопок приєдналися також співробітники Чернівецької філії «Охоронної археологічної служби України» Інституту археології НАН України, начальник відділу охорони культурної спадщини, національностей та релігій управління культури Чернівецької ОДА В. Гріга.

Під час розкопок археологи знайшли кістки зі слідами обробки, зокрема точений зі слонової кістки ґудзик, кістяний гребінь. Матеріали розкопок поповнять фонди Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця».
За матеріалами: day.kiev.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар