Translate

11 вересня 2015 р.

Найкрасивіші банкноти світу



Різновидів грошей у світі набагато більше, ніж самих країн. При цьому будь-яка купюра може повідати про свою державу набагато докладніше, ніж вам може здатися на перший погляд. Так, за російським рублем можна вивчати географію, а за американським доларом – тамтешніх президентів. Українці щодня бачать на своїй валюті видатних історичних діячів, а євро банкноти розкажуть про країни, що входять в Єврозону.
Все більше паперові гроші нагадують яскраві, барвисті, мініатюрні твори мистецтва, адже над їх створенням працюють сотні людей. Погодьтеся, що оплачувати свої покупки набагато приємніше симпатичними банкнотами. До речі, серед світових валют проводили «конкурси краси», і результат одного з таких конкурсів висвітлив Девід Стендіш у своїй книзі «Мистецтво грошей».

Франк з тихоокеанських французьких територій

Ця купюра виявиться у ваших руках завдяки подорожі на острови Тихого океану, до Французької Полінезії. Тут панує настільки безтурботне життя, що це відображено навіть на паперових грошах. Ви не побачите на них президентів, політиків чи діячів культури, а тільки красивих місцевих мешканок з традиційними вінками, що стоять на тлі гір, пальм і нескінченного моря.

Мальдівська рупія

Республіка Мальдіви зазвичай виявляється в кінці списку, коли перераховуються країни за розміром ВВП і фінансового благополуччя. Однак на її банкнотах це абсолютно не позначилося. Яскраві, привабливі мальдівські рупії передають настрій місцевих жителів, які не стежать за банківськими курсами, а ловлять рибу, збирають кокоси, плетуть казково красиві вінки з місцевих квітів. Ніжні тони купюр із зображенням моря, пальм, вітрильників, квітів будуть радувати не тільки колекціонера, але і тих, хто просто залишить банкноту на пам'ять у своєму портмоне.

Добра з Сан-Томе і Принсіпі

Назва цієї африканської країни і її грошові одиниці навряд чи знайомі широкому колу колекціонерів. Держава в Західній Африці розташовано дуже близько до екватора, що не могло не відбитися на місцевій природі. Місцеві жителі на своєму діалекті називають країну не інакше ніж «Рай на Землі», і з цим вельми важко посперечатися. Це відношення до природи і її багатству відображено на місцевій валюті добрі: водоспади, гори, річки, море, тваринний і рослинний світ, селяни, зайняті працею.

Швейцарський франк

Швейцарія – одна з небагатьох країн Європи, що не перейшла на євро, а зберегла свою власну валюту. І нітрохи не прогадала. Швейцарський франк не тільки одна з найстійкіших валют світу, а й ще одна з найкрасивіших. На лицьовій стороні банкнот ви знайдете портрети відомих діячів культури, а, перевернувши на зворотну сторону, зможете ознайомитися з їх досягненнями. Так, наприклад, на купюрі в 100 франків зображений відомий скульптор і художник Альберто Гіакометті і одне з його кращих творінь: скульптура «Людина, що йде вперед». Ця скульптура, до речі, є найдорожчою в світі, на аукціоні Сотбіс вона була продана за майже 105 000 000 доларів.

Франк з Коморських островів

Але повернемося до держав в Індійському океані. Мабуть, тут панує особлива атмосфера, так як місцеві гроші перетворюються із засобів платежів у твори мистецтва. На Коморських островах в ходу банкноти із зображенням тварин і квітів, але знамениті вони не тільки виразними малюнками. Головна їхня відмінність – в особливій колірній гамі, вона дуже яскрава і насичена. Наприклад, якщо ви візьмете в руки 1000 франків, то на них буде синіти море на тлі палаючого заходу.

Новозеландський долар

У рейтингу найкрасивіших валют виявилися і банкноти з Нової Зеландії. Ця країна може похвалитися як унікальною природою з безліччю ендеміків, так і стабільною економікою. Головні герої національної валюти тут – птахи, саме вони «окупували» всі засоби платежів. Цікавий ще той факт, що купюри друкуються не на папері, а на найтоншому i дуже міцному пластику. Таку банкноту можна запросто випрати в машинці і з нею нічого не станеться.

Гонконгський долар


Перемістимося зі спокійної і навіть консервативної Нової Зеландії в світ хай-тека, в Гонконг. Це місто досі вражає темпами свого економічного розвитку, показуючи світу чергового азіатського тигра. Цей темп життя не міг не відбитися на паперових грошах, вони наповнені абсолютно фантастичними пейзажами технологічного світу майбутнього, в якому можна побачити сучасний Гонконг.
За матеріалами: coinsplanet.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар