Translate

12 вересня 2015 р.

Захоплюючий світ птахів

Монетний двір Польщі у вересні випустив пам'ятну срібну монету для острівної держави Ніуе номіналом 1 новозеландський долар в серії «Захоплюючий світ птахів» з кольоровим зображенням бджолоїдки.
 
Монета виготовлена зі срібла 999 проби в якості Рroof в кількості всього 999 штук. Її вага – 17,5г., діаметр – 38,61 мм. На лицьовій стороні за традицією викарбуваний профіль королеви Великобританії Єлизавети II, а на реверсі – дві бджолоїдки (у спокої і в польоті), на тлі листя і лози. По колу – назва серії англійською мовою, а також найменування птиці польською та латинню.
Монету можна придбати на сайті монетного двору Польщі за ціною 249 злотих (близько $ 66), якщо, звичайно, у вас є адреса для доставки у Польщі – монетний двір не здійснює відправку монет за межі країни.


                          Звичайна бджолоїдка Merops apiaster (Linnaeus, 1758)
Звичайна бджолоїдка – помітний птах, широко відомий завдяки яскравому оперенню та повільним, мелодійним, привабливим звукам, які лунають з піднебесся влітку. Подібно іншим бджолоїдкам, цей вид має інтенсивне забарвлення: шапочка, тім’я і мантія у звичайної бджолоїдки брунатні, горло жовте, груди і черево бірюзові (блакитно-зелені), спина і надхвістя бурувато-жовті, на крилах переважає бірюзовий колір. У польоті найперше впадає у вічі жовте горло.
До ареалу звичайної бджолоїдки входять країни Південної Європи, деякі регіони Північної Африки (відома також популяція у ПАР), Західної і Середньої Азії. Бджолоїдки оселяються колоніями. Віддають перевагу степам і напівпустелям – відкритим ландшафтам з поодинокими деревами, долинам річок. Залюбки обирають для гніздування степові простори, що перерізані яругами, ярами та річками. У крейдяних степах бджолоїдки – звичайні птахи.
Гнізда вони влаштовують у норах, які риють у білих і сірих піщано-глинистих породах, пісках, чорноземах. У спорудженні нір, котре триває від 2-3 днів до 2-3 тижнів, беруть участь і самець, і самка, при цьому коли деякі пари в колонії вже закінчують будувати тунелі, інші тільки починають. В кладках буває до 9 яєць, але найчастіше 6-7. Насиджування триває не менше 20 днів, але, ймовірно, навіть 25-28 днів. У світлу пору доби насиджують по черзі і самець, і самка. Вночі найчастіше кладку обігріває тільки самка, а самці можуть збиратися на спільні ночівлі. Пташенята покидають нори, коли досягають 31-33-денного віку, але подекуди продовжують їх використовувати для ночівлі або ночують десь поблизу колонії.
Цікаво, що у деяких популяціях звичайної бджолоїдки виявлені так звані помічники біля гнізд. Це означає, що у вигодовуванні пташенят беруть участь не тільки їх батьки, але і інші особини. Вражає також зграйність бджолоїдок та їх здатність збиратися у тисячні скупчення на великих колективних ночівлях.
Бджолоїдок часто зараховують до видів-шкідників бджільництва. Дійсно, в місцях, де їх гніздиться чимало, бджолоїдки можуть завдавати певних збитків. Проте в їх раціоні представлені не тільки бджоли, але і інші перетинчастокрилі, а також прямокрилі, рівнокрилі, двокрилі, жуки, метелики і бабки.
Відкриті степи неможливо собі уявити без бджолоїдок, які у складних піруетах на льоту ловлять комах. Наприкінці літа та восени звично бачити зграї цих птахів, що відпочивають на дроті по околицях сіл, жваві перельоти бджолоїдок в напрямку місць колективних ночівель. Сподіваймося, що ці різнобарвні, яскраві птахи завжди супроводжуватимуть степові простори!



За матеріалами: coins-hunter.com  та  chalksteppe.org/ua


Немає коментарів:

Дописати коментар