Translate

6 вересня 2015 р.

Історія австралійської валюти на монеті Іспаніїі

В 2013 році Королівські монетні двори Іспанії та Австралії до 200-річчя кільцевого долара випустили загальну монету зі срібла 925 проби. На її аверсі зображена монета Фердинанда VII випуску 1809. Реверс монети містить безліч символічних рішень:
  • у центрі – зображення парусного корабля, який доставив в Австралію іспанські 8-реалевие монети
  •  праворуч і ліворуч від парусника – дати 1813 і 2013, під ними логотипи Королівських монетних дворів Іспанії та Австралії
  •  під логотипами монетних дворів – силуети Іспанії та Австралії, якими вони виглядають на сучасній карті світу, з'єднані стилізованими хвилями
  •  під хвилями напис «8 REALES» (ісп. «8 реалів»)
  •  у верхній частині монети півколом написи «BICENTENARIO HOLEY DOLLAR y DAMP» (ісп. «Двохсотріччя кільцевого долара і монети-вставки»), «10 EURO», «ESPANA»

Номінал монети: 10 євро
Емітент: Іспанія
Маса: 27 г
Діаметр: 40 мм
Тираж: 5000 шт.






Кільцевий долар
На початку 1800-х років Австралія швидкими темпами розвивалася від місця заслання кримінальників до ґрунтовного колоніального поселення. Однак, на материку все ще не було своєї валюти.
Монети були в такому дефіциті, що в Австралії стали звичними розрахунки бартером (переважно ромом) і борговими розписками. Колоністи виписували один одному векселі на спеціальних бланках, але незабаром ці паперові боргові розписки стали занадто часто використовуватися в шахрайських цілях.
Щоб знайти вихід із ситуації, губернатор Маккуорі отримав повноваження на введення власної валюти колонії і 40000 іспанських монет номіналом 8 реалів Фердинанда VII і Карла III, закуплених британським урядом в Мадрасі через Ост-Індійську компанію. Власною валютою Нового Південного Уельсу стали вибиті в 1813 році з центру 8-реалевих монет круглі сердцевинки і так звані «Кільцеві долари», перш складали разом одну іспанську монету. На них викарбували назву колонії і новий номінал: сердцевинки отримали номінал 15 пенсів, а кільцеві долари стали 5-шіллінговими монетами
Ці монети забезпечили вирішення життєво важливої ​​проблеми в найкоротший термін – в колонії завершилася валютна криза. Такі монети залишалися в обігу до 1829 року.

За матеріалами: monetki.me


Немає коментарів:

Дописати коментар