Translate

6 вересня 2015 р.

Незвичайні монети і банкноти

Фактично кожна країна має свою власну унікальну валюту. На грошах зазвичай зображаються портрети відомих людей, пам'ятки або ілюстрації до історичних подій. Але є і вельми незвичайні грошові знаки. У нашому огляді зібрані 16 монет і купюр, що є мрією кожного нумізмата.

1. Срібна монета з фрагментами метеорита, Фіджі
У 2012 році Республіка Фіджі випустила обмеженою серією 999 10-доларових монет, виготовлених зі срібла, в яких містилися шматочки справжнього метеорита Нойшванштайн, що впав на Землю 6 квітня 2002 року біля замку Нойшванштайн, який знаходиться на кордоні Німеччини та Австрії.

2. Банкноти з тваринами, Білорусь
У той час як більшість країн зображують на своїх банкнотах історично важливих людей і символи, на білоруській банкноті в 50 копійок зображена білка, 1 рубль прикрашений зайцем, а на 3-рублевої банкноті можна знайти пару бобрів. Банкноти більш високого номіналу містять зображення вовків, рисей, лосів, ведмедів і зубрів. Правда, білоруські "зайчики" вже виведені з обігу.

3. 100-франкова монета з марихуаною, Бенін
Перша в світі срібна монета із зображенням марихуани була випущена урядом західноафриканській Республіки Бенін. На зворотному боці монети є яскраво-зелений лист конопель. Якщо його потерти, то аркуш видає явний аромат марихуани, який виробляється синтетичними добавками

4. Банкнота в 50 пфенігів, Німеччина
Німці зображували на грошах справжню соціальну рекламу. Зображення на банкнотах були різноманітними – від романтичного фольклору до соціальної сатири, але все дуже добре передають дух культури цього періоду в історії Німеччини. Страшні зображення, такі як на банкноті в 50 пфенігів, не були винятком.

5. Монета з викопними рештками мамонта, Кот-Д’Івуар
Кот-Д’Івуар випустив обмеженим тиражем 1000-франкові монети з крихітними фрагментами останків мамонтів.

6. Банкнота в 100 трильйонів доларів, Зімбабве
У Зімбабве на момент виходу країни з Другої війни в Конго (1998-2003) почалася конфіскація особистих земельних володінь білих фермерів. Це призвело до гіперінфляції, пік якої оцінюється в 79 600 млн. відсотків в листопаді 2008 р На той час Національний банк випускав купюри номіналом в 100 трильйонів доларів.

7. Монета, що говорить, Монголія
Монети номіналом в 500 тугриків, випущені в 2007 році в Монголії, були оснащені кнопкою, при натисканні на яку звучала знаменита промова "Я - берлінець" колишнього президента США Джона Ф. Кеннеді.

8. Дерев'яна банкнота, Німеччина
Німеччина занурилася в глибоку фінансову кризу після Першої світової війни. Це призвело до того, що німці почали випускати свою власну неофіційну валюту, звану "Notgeld" (гроші для надзвичайної ситуації). Міста Німеччини друкували валюту на чому тільки можливо – на дереві, алюмінієвій фользі, гральних картах, в спробі обійти знецінену вартість німецької марки.

9. Пам'ятна монета на честь діви Марії, Республіка Палау
На честь 150-річчя першого явлення діви Марії святий Бернадетті в містечку Лурд на півдні Франції в 2008 році, Республіка Палау (Західна частина Тихого океану) випустила пам'ятну монету. У ній є вбудована капсула з водою з Лурда.

10. Найстаріша банкнота, Китай
Паперові гроші були вперше використані китайцями, які почали впроваджувати купюри під час династії Тан (618-907 н.е.). Вони використовувалися в основному для приватних векселів. Паперові купюри ходили в Китаї більш ніж за 500 років до того, як вони почали приживатися в Європі приблизно в XVII столітті. Китайський Куан 1380 року є найстарішою з відомих у світі банкнот.

11. Банкнота в 100 000 000 мільярдів пенге, Угорщина
Валюта Угорщини, пенге, постраждала від найвищого рівня гіперінфляції в історії. У 1946 році угорський банк випустив банкноту в 100 000 000 мільярдів пенге, яка коштувала всього близько 20 американських центів. У липні 1946 країна змінила валюту з пенге на форинт.

12. Монета зі статуеткою, Острів Пасхи
Найбільш відома визначна пам'ятка острова Пасхі була зображена на монеті дуже оригінальним способом. Срібна монета була розроблена таким чином, що мініатюрні статуетки ідолів можуть бути вставлені вертикально в прорізи на монетах, створюючи тривимірну версію відомих пам'ятників на острові Пасхи.

13. Монета з перлиною, Республіка Палау
Ще однією оригінальною монетою складної конструкції стала випущена в республіці Палау монета, в яку вбудована зелена прісноводна перлина – місцевий символ успіху і щастя. Монети, які були випущені обмеженою серією, також прикрашені різними типами морських раковин.

14. Монета з частинкою теплозахисного екрану "Конкорда", Трістан-да-Кунья
Тристан-да-Кунья, британська територія, розташована на віддалених вулканічних островах у південній частині Атлантичного океану, видала спеціальну серію монет на честь 20-річчя відомого літака "Конкорд" у 2009 році. Кожна монета позолочена і містить крихітний шматочок титанового сплаву теплозахисного екрану "Конкорда".

15. Найбільша банкнота, Філіппіни
Банкнота в 100 000 песо була випущена Центральним банком Філіппін в честь святкування сторіччя країни в 1998 році. Банкнота розміром в 22х35,5 см була занесена в Книга рекордів Гіннеса як найбільша у світі банкнота, є законним платіжним засобом.

16. Шкіряні гроші, Аляска
У 1799 році Російсько-Американська компанія, створена на Алясці для освоєння природних багатства цих земель, випускала шкіряні гроші. Марки номіналом 25, 10, 5, 1 рубль і 50, 25 і 10 копійок за кольором нагадували російські асигнації, випущені по указам Катерини II 1768 і 1787 років.


За матеріалами: novate.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар