Translate

24 вересня 2015 р.

Національний банк Казахстану протягом літа ввів в обіг нові монети

Національний банк Республіки Казахстан з 30 червня 2015 року випустив в обіг ювілейні монети 550 років Казахському ханству.
Прес-служба Нацбанку Казахстану повідомляє технічні характеристики монет:
• номінал монети – 500 тенге, дорогоцінний метал - срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 24 г, діаметр – 37 мм, тираж – 5 000 штук;
• номінал монети – 50 тенге, метал – сплав нейзильбер, маса – 11,17 г, діаметр – 31 мм, тираж – 100 000 штук.
Срібна монета виготовлена ​​з застосуванням технології нанесення на поверхню монет позолоти.
На аверсі цієї монети у верхній частині зображений герб Республіки Казахстан в обрамленні п'ятикратно поверненою орнаментальної восьмикутної розетки і написи «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТИҚ БАНКІ» державною мовою. У нижній частині розташований напис номіналу монети «500 ТЕҢГЕ». Зліва від номіналу – напис «24 g», що позначає масу монети, праворуч – напис «Ag 925», що позначає метал, з якого виготовлена ​​монета, і його пробу. По колу монети проходять обідок з намистинок і виступаючий кант.
На реверсі срібної монети зображено фрагмент пам'ятника засновникам Казахського ханства Керею і Жанібеку на тлі позолоченою карти сучасного Казахстану. У верхній частині в обрамленні національного орнаменту позначено рік карбування «2015», три голуба, що летять, як символ миру і свободи, і логотип Національного Банку РК. По колу – напис «ҚАЗАҚ ХАНДИҒИНА 550 жил» державною мовою і виступаючий кант.
На аверсі монети «550 років Казахському ханству» зі сплаву нейзильбер у верхній частині зображений герб Республіки Казахстан. Праворуч від зображення герба розташована абревіатура «ҚҰБ». У нижній частині номінал монети «50 ТЕҢГЕ». Ліворуч і праворуч від номіналу зображений елемент національного орнаменту. По колу проходять напис «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТИҚ БАНКІ» державною мовою і виступаючий кант.
На реверсі пам'ятної монети розташовані зображення логотипу 550-річчя Казахського ханства і позначено рік чеканки «2015».
Зображення і написи на лицьовій і зворотній стороні монет рельєфні. Бічна поверхня рифлена.
Ювілейні монети виготовлені на Казахстанському монетному дворі Національного Банку Республіки Казахстан.

Шість тисяч примірників монет зі сплаву нейзильбер виготовлені поліпшеною якістю і упаковані для продажу в спеціальні пластикові термовакуумні упаковки.
                                                                                                                                                                                                                

Національний банк Республіки Казахстан з 7 серпня 2015 року випустив в обіг пам'ятну монету «Тайказан» зі сплаву «нейзильбер».
Номінал монети – 50 тенге, її маса – 11,17 г, діаметр – 31 мм, тираж – 100 000 штук.
У дизайні даної монети використано зображення чотиригранної срібної монети «Тайказан», викарбуваної на круглій заготівлі.
Для тюрків казан був символом єднання і гостинності. Тому особливе значення надавалося його розмірам і зовнішньому оформленню. Туркестанський казан в цьому плані не має собі рівних. Найвідомішим є так званий Тайказан, що знаходиться в мавзолеї Ахмеда Ясаві в місті Туркестан. Як свідчить легенда, відлитий казан зі сплаву семи металів. Його діаметр становить 2,45 метра, вага – 2 тонни.
На аверсі монети в центральній частині зображений герб Республіки Казахстан в обрамленні вдавлених написів «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТИҚ БАНКІ» (державною мовою) і «NATIONAL BANK OF KAZAKHSTAN» (англійською мовою). У нижній частині монети позначені: номінал – «50 ТЕҢГЕ», товарний знак Казахстанського монетного двору і логотип Національного банку Республіки Казахстан. У верхній частині монети вказано рік карбування – «2014». По периметру зображення монети розташовані елементи національного орнаменту.
На реверсі пам'ятної монети в центральній частині розташоване зображення тайказана і стилізоване зображення сонця в обрамленні написів «ДАЛА ҚАЗИНАСИ ТАЙҚАЗАН» (державною мовою) і «TREASURES OF THE STEPPE TAIKAZAN» (англійською мовою). У нижній частині і по периметру зображення монети розташовані елементи національного орнаменту.
Зображення і написи на аверсі та реверсі рельєфні. По колу – виступаючий кант. Бічна поверхня – рифлена.
                                                                                                                                                                                                                 

Національний банк Республіки Казахстан з 7 серпня 2015 року випустив в обіг монету «Буран» серії «Космос».
Пам’ятна монета «Буран» є дев’ятою монетою зі сплаву нейзильбер, що продовжує серію, присвячену знаменним подіям в історії дослідження космосу і осягнення таємниць Всесвіту.
«Буран» – орбітальний корабель радянської багаторазової транспортної космічної системи, створений в рамках програми «Енергія-Буран». Свій перший і єдиний космічний політ «Буран» здійснив у безпілотному режимі 15 листопада 1988.
Даний факт – політ космічного апарата в космос і спуск його на Землю в автоматичному режимі під управлінням бортового комп’ютера – увійшов до книги рекордів Гіннеса. Космічний корабель був запущений з космодрому Байконур за допомогою ракети-носія «Енергія».
Номінал монети – 50 тенге, метал – сплав нейзильбер, діаметр –31 мм, маса – 11,17 г, тираж – 100 тисяч штук.
На аверсі монети «Буран» в центрі зображено композицію, що символізує єдність людини і Всесвіту, зв’язок минулого і сьогодення. У правому секторі розташований номінал монети – «50 ТЕҢГЕ». Під ним – товарний знак Казахстанського монетного двору. По колу вигравірувані написи – «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» (державною мовою) і «REPUBLIC OF KAZAKHSTAN» (англійською мовою).
На реверсі пам’ятної монети розташоване зображення космоплана «Буран» в процесі виходу на навколоземну орбіту. У верхній частині реверса по колу знаходяться написи – «БУРАН» (державною мовою), «BURAN» (англійською мовою) і вказано рік карбування – «2014».
Зображення та написи на аверсі та реверсі монет рельєфні. По колу – виступаючий кант. Бічна поверхня – рифлена.
                                                                                                                                                                                                                

Національний Банк Республіки Казахстан з 7 серпня 2015 року ввів в обіг пам'ятні монети із сплаву нейзильбер Орал і Кизилорда із серії монет «Міста Казахстану» номіналом 50 тенге.
Пам'ятні монети Орал і Кизилорда мають ідентичні зображення лицьової сторіни. На аверсі монет в центральній частині розташований напис номіналу монети «50 ТЕҢГЕ». У верхній частині зображена орнаментальна восьмикутна розетка, в нижній частині – елемент національного орнаменту. Праворуч від номіналу розташована абревіатура «ҚҰБ». По колу виступаючий кант.
На реверсі монети «Орал» у центральній частині зображений герб міста Орал. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» державною мовою, рік карбування монети «2014» і виступаючий кант. Напис і число розділені крапками.
На реверсі монети «Кизилорда» у центральній частині зображений герб міста Кизилорда. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» державною мовою, рік карбування монети «2014» і виступаючий кант. Напис і число розділені крапками.
Зображення і написи на лицьовій і зворотній стороні монет рельєфні. Бічна поверхня рифлена.
Монети виготовлені зі сплаву «нейзильбер», діаметр – 23 мм, маса – 4,71 грама, тираж – 50 000 штук.
                                                                                                                                                                                                                 

Національний банк Республіки Казахстан  з 7 серпня 2015 року випустив в обіг ювілейну монету «2015 – Рік Асамблеї народу Казахстану».
Прес-служба Нацбанку Казахстану повідомляє технічні характеристики монет:
• номінал монети – 500 тенге, дорогоцінний метал - срібло 925-ї проби, якість карбування – «пруф», маса – 24 г, діаметр – 37 мм, тираж – 5 000 штук;
• номінал монети – 50 тенге, метал – сплав нейзильбер, маса – 11,17 г, діаметр – 31 мм, тираж – 50 000 штук.
На аверсі монети зі срібла в верхній частині зображений герб Республіки Казахстан в обрамленні п'ятикратно поверненою орнаментальної восьмикутної розетки і написи «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТИҚ БАНКІ» державною мовою. У нижній частині напис номіналу монети «500 ТЕҢГЕ». Зліва від номіналу розташовано напис «24 g» позначає масу монети, праворуч – напис «Ag 925» означає метал, з якого виготовлена ​​монета і його пробу. По колу монети проходить ободок з намистинок.
На реверсі монети розташоване зображення затвердженої емблеми Року Асамблеї народу Казахстану.
На аверсі монети «2015 – Рік Асамблеї народу Казахстану» зі сплаву нейзильбер у верхній частині зображений герб Республіки Казахстан. Праворуч від зображення герба розташована абревіатура «ҚҰБ». У нижній частині напис номіналу монети «50 ТЕҢГЕ». Ліворуч і праворуч від номіналу зображений елемент національного орнаменту. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТИҚ БАНКІ» державною мовою.
На реверсі монети розташоване зображення затвердженої емблеми Року Асамблеї народу Казахстану.
Зображення і написи на лицьовій і зворотній стороні монет рельєфні. Бічна поверхня рифлена.
Ювілейні монети виготовлені на Казахстанському монетному дворі Національного Банку Республіки Казахстан.
                                                                                                                                                                                                                 

Національний банк Республіки Казахстан  з 7 серпня 2015 року випустив в обіг пам'ятну монету «20 років Конституції Казахстану» зі сплаву «нейзильбер».
Номінал монети – 50 тенге, її маса – 11,17 г, діаметр – 31 мм, тираж – 50 000 штук.
Ювілейні монети «20 років Конституції Казахстану» і «2015 – Рік Асамблеї народу Казахстану» виготовлені відповідно до Національного плану заходів щодо організації та проведення Року Асамблеї народу Казахстану і 20-річчя Конституції Республіки Казахстан, затвердженим Постановою Уряду Республіки Казахстан від 21 листопада 2014 № 1223.
На аверсі монети у верхній частині зображений герб Республіки Казахстан. Праворуч від зображення герба розташована абревіатура «ҚҰБ». У нижній частині номінал монети «50 ТЕҢГЕ». Ліворуч і праворуч від номіналу зображений елемент національного орнаменту. По колу розташовано напис «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТИҚ БАНКІ» державною мовою.      
         На реверсі монети розташоване зображення затвердженої емблеми 20-річчя Конституції Казахстану і рік карбування «2015».
Зображення і написи на аверсі та реверсі рельєфні. По колу – виступаючий кант. Бічна поверхня – рифлена.
                                                                                                                                                                                                               

Національний банк Республіки Казахстан  з 14 серпня 2015 року  випустив в обіг три пам'ятні монети «Абай» із серії монет «Портрети на банкнотах» із золота і срібла «proof» якості номінальною вартістю 500 тенге і зі сплаву нейзильбер номінальною вартістю 50 тенге.
Абай (Ібрагім) Кунанбаев (каз. Абай Құнанбайұли) (29 липня [10 серпня] 1845 урочищі Жідебай, Семипалатинський повіт, Західно-Сибірське генерал-губернаторство, Російська імперія – 23 червень [6 липня] 1904, там же) – казахський поет, філософ, композитор, просвітитель, мислитель, громадський діяч, основоположник казахської письмової літератури і її перший класик, реформатор культури в дусі зближення з російською та європейською культурою на основі освіченого ліберального ісламу.
Портрет казахського просвітителя і мислителя Абая був зображений на лицьовій стороні банкноти достоїнством 20 тенге зразка 1993 року. В даний час банкнота вилучена з обігу.
Монета 500 тенге виготовлено з золота 999-ї проби, категорія якості карбування – Proof, маса – 7,78 г, діаметр – 21,87 мм, тираж – 1000 штук.

Монета 500 тенге виготовлено зі срібла 925-ї проби, категорія якості карбування – Proof, маса – 31,1 г, діаметр – 38,61 мм, тираж – 3000 штук.

Монета 50 тенге виготовлено зі сплаву нейзильбер, маса – 11,7 г, діаметр – 31 мм, тираж – 100 000 штук.

 На аверсі монет в центральній частині зображений герб Республіки Казахстан. У нижній частині – числа «500» на золотій і срібній монетах, «50» на монеті зі сплаву нейзильбер і напис «ТЕҢГЕ», що позначають номінал монети. У лівому і правому секторі дзеркально зображено елемент національного орнаменту, по колу проходять напису «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» державною мовою і «РЕСПУБЛІКА КАЗАХСТАН» російською мовою. У верхній частині розташований логотип Національного Банку Республіки Казахстан. По колу – виступаючий кант.

На реверсі монет в центральній частині зображено фрагмент лицьового боку банкноти достоїнством 20 тенге, на якій розміщений портрет казахського просвітителя Абая. По колу розташовані напис «Абай» державною мовою, рік карбування «2015», і графічні елементи з банкноти. У верхній частині – написи «Au 999 7,78 g» на золотій монеті і «Ag 925 31,1g» на срібній монеті, що позначають метал, з якого виготовлена ​​монета, його пробу і масу. По колу – виступаючий кант.
                                                                                                                                                                                                                 

Національний Банк Республіки Казахстан з 28 серпня 2015 року випустив в обіг пам'ятні монети із сплаву нейзильбер Астана, Алмати, Кокшетау і Шимкент, із серії монет «Міста Казахстану» номіналом 50 тенге.
Пам'ятні монети Астана, Алмати, Кокшетау і Шимкент мають ідентичні зображення лицьової сторони (аверс). На аверсі монет в центральній частині розташована напис номіналу монет «50 ТЕҢГЕ». У верхній частині зображена орнаментальна восьмикутна розетка, в нижній частині – елемент національного орнаменту. Праворуч від номіналу розташована абревіатура «ҚҰБ». По колу виступаючий кант.
На реверсі монети «Астана» в центральній частині зображений герб міста Астана. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» державною мовою, рік карбування монети «2015» і виступаючий кант. Напис і число розділені крапками.
На реверсі монети «Алмати» в центральній частині зображений герб міста Алмати. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» державною мовою, рік карбування монети «2015» і виступаючий кант. Напис і число розділені крапками.
На реверсі монети «Кокшетау» у центральній частині зображений герб міста Кокшетау. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» державною мовою, рік карбування монети «2015» і виступаючий кант. Напис і число розділені крапками.
На реверсі монети «Шимкент» у центральній частині зображений герб міста Шимкент. По колу напис «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» державною мовою, рік карбування монети «2015» і виступаючий кант. Напис і число розділені крапками.
Зображення і написи на лицьовій і зворотній стороні монет рельєфні. Бічна поверхня (гурт) рифлена.
Монети виготовлені зі сплаву «нейзильбер», діаметр – 23 мм, маса – 4,71 грама, тираж – 50 000 штук.

За матеріалами: nationalbank.kz

Немає коментарів:

Дописати коментар