Translate

25 вересня 2015 р.

Монети Росії на честь 170-річчя Російського географічного товариства

Банк Росії 28 вересня 2015 року випустить в обіг першу цього року пам'ятну монету для регулярного обігу номіналом 5 рублів, присвячену 170-річчю Російського Географічного товариства.
 
Лицьова сторона монети номіналом 5 рублів – стандартна для цього типу монет (крім напису «Банк Росії» під номіналом).
На реверсі монети зображені атрибути наукових досліджень і подорожей (глобус, сувої карт, книги і лаврові гілки) на тлі мережі паралелей і меридіанів Землі, під ними є напис «Основано в 1845 г.», по колу є напис «Российское географическое общество» . Монета виготовлена ​​з сталі і покрита нікелем. Її вага – 6 г., діаметр – 25 мм. Обсяг карбування – 5 млн. шт. Монета викарбувана на Московському монетному дворі Гознака.
Крім монети зі сталі Банк Россі відкарбував золоту і срібну монети на честь ювілею Російського географічного товариства.
Аверс обох монет – стандартний: емблема Банку Росії (орел з опущеними крилами). Обидві монети також викарбувані на ММД.
         
 
На реверсі срібної монети номіналом 3 рублі викарбуваної з металу 925 проби в якості Рroof і кількості 3 тис. шт. дано рельєфне зображення профільного портрета великого князя Костянтина Миколайовича – першого голови товариства. Вага монети – 33,62 г., діаметр – 39 мм.
 
На реверсі золотої монети номіналом 50 рублів виготовленої з металу 999 проби в якості Рroof і кількості 1000 шт. викарбуваний рельєфний портрет адмірала Ф.П. Літке, який пропонував створення Російського географічного товариства. Вага монети – 7,78г., діаметр – 22,6 мм.
Російське географічне товариство було засновано 6 серпня 1845 височайшим повелінням імператора Миколи I. Ідея створення Товариства належало вихователю майбутнього першого голови Великого князя Костянтина Миколайовича адміралу, майбутньому президентові Академії наук Ф.П. Літке. Завданням Російського географічного товариства з перших днів його діяльності було «зібрати і направити кращі молоді сили Росії на всебічне вивчення рідної землі». Російське географічне товариство є одним з перших географічних товариств в світі і вважається найстарішою громадською організацією сучасної Росії.

За матеріалами: coins-hunter.com

Немає коментарів:

Дописати коментар