Translate

15 вересня 2015 р.

Церква в Петяйявесі на срібній монеті

Компанія Coin Invest Trust для Республіки Палау виготовила колекційну монету серії «Світ чудес».
         Монета присвячена дерев'яної церкви в Петяйявесі, побудованої в 1763-1764 роках поблизу громади Петяйявесі (провінція Центральна Фінляндія).
У 1994 році церква була внесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як приклад традиційного скандинавського церковного зодчества. У церкві поєднуються елементи епохи Ренесансу, готики і фінського дерев'яного зодчества.
Номінал монети – 5 доларів, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «Proof», маса – 20 г, діаметр – 38,61 мм, тираж – 2500 штук.
На аверсі монети «Стара церква в Петяйявесі» викарбовано зображення щита, на якому показаний Нептун, русалка, розкрита скриня зі скарбами, роза вітрів. У верхній частині півколом викарбовано напис – «REPUBLIC OF PALAU». Під написом зображені човни катамаранного типу. У нижній частині аверсу вказаний номінал – «5 $».
На реверсі пам'ятної монети частково в кольорі показана дерев'яна кірха. У верхній частині півколом викарбовано напис – «PETÄJÄVESI OLD CHURCH». У центрі знаходиться знак монетної серії «Світ чудес» («WORLD OF WONDERS»). Внизу справа вказано рік карбування – «2015».


Стара церква в Петяйявесі (Petäjävesi) розташовується в 26 кілометрах на захід від Ювясюля по трасі 18. Ця церква з'явилася в Петяйявесі без офіційного дозволу. Селяни не захотіли чекати рішення Церковного капітулу і спорудили церкву за 35 днів, проте вона не дожила до наших днів.


     А церква, яку ми можемо бачити сьогодні, була побудована лише двома роками пізніше – в 1765 році за проектом і під керівництвом майстра Яакко Клементінпойка Леппянен (Jaakko Leppänen), яскравий і цінний приклад східно-скандинавського зодчества. У бревенчатой ​​кірсі виразно спостерігається змішання архітектурних стилів епохи Ренесансу, готики і традиційного місцевого зодчества.
Особливий інтерес представляє внутрішнє оздоблення церкви, виконане цілком місцевими майстрами: різьблені кафедри, люстри, лави і багато іншого. У 30-ті роки минулого сторіччя в церкві проводилися реставраційні роботи по місцевих традиційними технологіями.
У наш час храм відкритий для відвідування туристами, також тут час від часу проводяться релігійні служби. Вона занесена до списку Всесвітньої природної і культурної спадщини ЮНЕСКО як унікальний пам'ятник північного дерев'яного зодчества.

 

 

 



За матеріалами: gold10.ru,   rutraveller.ru,  suomi4u.blogspot.com


Немає коментарів:

Дописати коментар