Translate

6 вересня 2015 р.

До 70-річчя Дня Перемоги в Європі (VE Day) від Королівського монетного двору Великобританії була викарбувана монета з платини тиражем 70 примірників

Шість довгих років жертв, боротьби і поневірянь для британського народу, нарешті, завершилися 7 травня 1945 року. У цей день уряд Великобританії зробило офіційну заяву, якого всі ці роки чекали громадяни країни і поширили новину про закінчення війни швидко, наче лісова пожежа. Війна в Європі була закінчена, Німеччина капітулювала.
Наступний день був оголошений Днем Перемоги в Європі (англ. Victory in Europe або VE Day), днем ​​величезної радості для всієї нації. Віддаючи належне тій стоїчній силі духу, виявленої британцями у Другій світовій війні, пам'ятаємо про жертви, принесені на полі бою, на заводах, на фермах і в кожній британській сім'ї. Вулиці міст Північного Альбіону ожили 70 років тому, коли в припливі полегшення і радості людський потік хлинув, об'єднавши тисячі жителів в радісному святі, буйному кольоровому карнавалі – люди насолоджувалися свободою.
Чудові 5-фунтові монети присвячені пам'яті прекрасного Дня Перемоги 8 травня 1945 і викарбувані відповідно до найвищих стандартів якості «Пруф» з вишуканої платини. Емітент цих величних монет Олдерні, один з Нормандських островів, присвячує 5-фунтові монети тільки найважливішим пам'ятним подіям. Старший гравер Королівського монетного двору Великобританії Лі Р. Джонс для дизайну цієї особливої ​​пам'ятної монети не вибрав титанів історії. Замість цього він зосередився на простих людях того часу – тих, хто віддав так багато і, нарешті, зміг насолодитися свободою.
На аверсі монети викарбовано портрет Її Величності Королеви Елізавети II, яка була свідком трагічних подій війни і раділа її закінченню, будучи молодою принцесою.
Віддати належне і відобразити велич Дня Перемоги VE Day покликана нова платинова монета, гідна цього ювілею.
Маса монети: 94.2 г
Сплав: платина 999.5 проби
Діаметр: 38.61 мм
Номінал: 5 фунтів стерлінгів
Емітент: Олдерні
Тираж: 70 шт

Про дизайнера монети до Дня Перемоги VE Day і його натхненні

Лі Р. Джонс є одним із старших граверів Королівського монетного двору і випустив ряд воістину незабутніх сучасних монетних дизайнів. Він створив реверси 5-фунтових монет, викарбуваних на честь 100-річчя з дня народження Ділана Томаса і 70-ї річниці висадки в Нормандії (англ.D-Day), в якому блискуче відображено мужність і самопожертву, виявлені цими «рядових» військами на землі: тема, до якої він повертається і в роботі на монеті до Дня Перемоги VE Day.
«Пам'ять про Другу світову війну це не тільки пам'ять про великих історичних діячів, лідерів, політиків, генералів. Це пам'ять про жертовність і боротьбу простих людей. Це була війна страшних масштабів, яка виходила далеко за рамки фронтів і битв. 50 мілліонов чоловік віддали свої життя, мільйони людей були поранені. Кожна родина пережила втрати або труднощі і внесла свій внесок в успіх військових дій.
Дизайн для цієї монети проник до рівня вулиць, повних тріумфуючих людей в день, коли війна в Європі, нарешті, закінчилася. Я сподіваюся, що я дав можливість заглянути в чиєсь приватне вікно, в країну, яка була розбита і контужена, але, нарешті, спалахнула у карнавалі свята і повернула цим розбомблений вулицях свято всіх свят, свою свободу і самобутність».
Лі Р. Джонс

За матеріалами: monetki.me


Немає коментарів:

Дописати коментар