Translate

3 вересня 2015 р.

Видатні особистості України. Олександр Мурашко

Національний банк України 2 вересня 2015 року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні присвячену 140-річчю від дня народження живописця, педагога, громадського діяча, який зумів органічно поєднати кращі надбання французького імпресіонізму, елементи модерну і школи Петербурзької Академії мистецтв, створивши свій неповторний мистецький стиль, Олександра Олександровича Мурашка.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 12,8 г, діаметр  31,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети – рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: ліворуч малий Державний Герб України, під яким: номінал 2 ГРИВНІ, напис півколом УКРАЇНА, рік карбування монети 2015 та логотип Монетного двору Національного банку України (унизу); у центрі стилізовану композицію: Олександр Мурашко у майстерні під час створення картини Благовіщення.
На реверсі монети зображено Олександра Мурашка у майстерні біля мольберта.  Художник тримає в лівій руці палітру, у правій пензель, яким пише картину «Портрет дівчинки у червоному капелюсі»; праворуч написи: ОЛЕКСАНДР МУРАШКО (півколом) та роки його життя 1875-1919.
Художник: Кочубей Микола
Скульптор: Атаманчук Володимир

Обличчя України. Олександр Мурашко – живописець

О.Мурашко. «Автопортрет». 1918. 
Національний  художній музей України, Київ.

Олександр МУРАШКО (1875-1919) – гордість українського образотворчого мистецтва, чудовий живописець, вправний портретист. Один з небагатьох українських художників, що зумів органічно поєднати кращі надбання французького імпресіонізму, елементи модерну і ґрунтовну реалістичну школу Петербурзької Академії мистецтв, створивши свій неповторний мистецький стиль. Олександр Мурашко – художник, мистецтво якого «народжувалось на зламі епох», коли  митці  докорінно переосмислювали естетичні ідеали і погляд на закони творчості.  
Національний художній музей України володіє великою збіркою творів художника. Це дає можливість простежити тенденції мистецьких пошуків Олександра Мурашко від дипломного епічного полотна «Похорон кошового», імпресіонистичних «Парижанок. Біля кафе» і «Портрета дівчини у червоному капелюсі», до суто української за естетикою і глобально філософською за світосприйняттям  «Селянської родини».
О. Мурашко. «Парижанки. Біля кафе». 1902
Національний  художній музей України, Київ.

О. Мурашко. «Портрет дівчини у червоному капелюсі». 1902-03.
Національний  художній музей України , Київ.

Отримавши початкову професійну підготовку, Олександр Мурашко вступив до Вищого художнього училища, що діяло при Петербурзькій Академії, через два з половиною роки став вільним слухачем цього навчального закладу. Мурашко стає студентом майстерні Іллі Рєпіна. Закінчивши навчання в Академії, Олександр Мурашко представив на конкурс твір «Похорони кошового», серед центральних персонажів художник зобразив славетного кошового Івана Сірка. Мурашко отримав за свою картину нагороду – золоту медаль і право навчатись за кордоном за рахунок Академії.
О.Мурашко. «Похорон кошового». 1900
Національний  художній музей України, Київ.

 Пенсіонерське відрядження за кордон дало змогу Олександру Мурашко поринути у вир бурхливого мистецького життя головних європейських художніх центрів того часу –Парижа та Мюнхена (1901-1903).
Олександр Мурашко найбільш яскравий, експресивний і послідовний імпресіоніст в історії українського образотворчого мистецтва. Водночас, живописна манера Олександра Мурашко завжди мала дивовижний українське забарвлення, виразний український підтекст. Саме за самобутність і великий живописний талант цінували Олександра Мурашка в Європі. Так поєдналися в картинах майстра живописні надбання французького імпресіонізму і слов’янська, українська відкритість, відвертість і неповторна колористична гармонійність. Дівчина в червоному капелюсі, написана в Парижі схожа на ніжну макову квітку з українського поля, зухвалі парижанки  наче модні панянки на Хрещатику…
Новим етапом  для художника стає картина «Карусель» (1906), яка принесла йому світове визнання. На Х Мюнхенській міжнародній виставці, картина отримала золоту медаль. Твори українського митця стали користуватися незмінним успіхом в Європі, їх відзначала художня критика, друкували журнали. «Карусель» було придбано з виставки для Королівського музею (тепер Музей образотворчих мистецтв) у  Будапешті. Картина не збереглася.
                                      О.Мурашко. «Зима». 1905. 
Національний  художній музей України, Київ.


За матеріалами: bank.gov.ua та leonardo-studio.livejournal.com

Немає коментарів:

Дописати коментар